Jan van Lissum

Hoe en waarom

Ons nieuwe platform proefschriftrestaurants.nl is baanbrekend en uniek in zijn opzet. Vanaf nu geven we álle feiten door over de beste keukens van ons land. Niet meer één keer per jaar, maar op het moment dat het gebeurt. En wij beoordelen alleen met professionals, de mensen die al 12 jaar met ons samenwerken.

Sinds 2007 publiceerden we elk jaar de restaurantgids Gault&Millau, gestart in de jaren zestig in Frankrijk als tegenhanger van Michelin. Mede door onze ervaring (we beoordeelden bijvoorbeeld vier jaar lang grote buitenlandse restaurants) groeide de Gault&Millau in 12 edities die uit tot een van de twee grote gidsen van ons land, met een hoge mate van betrouwbaarheid en objectiviteit voor de sector en de gebruikers. Het idee om met een heel eigen platform te komen bestaat echter al 5 tot 6 jaar. De oplage van geprinte gidsen loopt namelijk al jaren terug en de uitgevers moeten het hoofd boven water houden door vooral gepersonaliseerde gidsen aan bedrijven te verkopen en allerlei commerciële nevenactiviteiten te organiseren met bekende chefs. Dat leidt tot grote afhankelijkheid.

Jan van Lissum

Verandering in de gastronomie

Er is een tweede reden om met ons platform te starten. Papieren gidsen beoordelen op een ouderwetse manier en vooral voor reizigers. Dat is niet vol te houden gezien de enorme veranderingen die de gastronomie de laatste 10 jaren heeft doorgemaakt. De toename van het aantal rijke landen, veel nieuw geld, gasten die een luxere levensstijl kregen. Het imago van de Franse en Spaanse chefs brokkelde af als gevolg van de belangstelling voor chefs en keukens uit landen als Peru, Brazilië, Scandinavië en het voormalige Oostblok. In het kielzog zagen we ook de productkeuzes snel veranderen. Nooit eerder krijgen we zóveel verschillende combinaties op het bord. Het is ook tekenend dat we in de allergrootste zaken van de wereld vooral internationale gasten aantreffen. De invloedrijkste (mondiale) reviewsites bestaan tegenwoordig uit niet meer dan een digitale top-50 of top-100. Hoe die ranglijsten tot stand komen, blijft gissen.

Van chefs horen we geregeld de opmerking ‘Ik moet meegaan’. Ze doelen dan op de sterk gewijzigde wensen van hun gasten. Mensen zoeken tegenwoordig afwisseling, beleving en sfeer. Er moet iets gebeuren. Zelfs snacken met vrienden vindt tegenwoordig plaats in foodhallen. Beleving is het toverwoord. Als je daar maar eens per jaar over publiceert, loop je altijd achter op de feiten. En ernstiger: wie goed is en wie niet ligt voor een heel jaar vast… Het zijn allerlei redenen om eindelijk met proefschriftrestaurants.nl te beginnen!

 

Mensen zoeken tegenwoordig afwisseling, beleving en sfeer.

Unieke indeling en prijscategorieën

Proefschriftrestaurants.nl past helemaal bij deze tijd. Snelle informatie, open en eerlijk verzameld. Transparant en dagelijks aan te vullen. We leggen de lat hoog. Op het platform staan alleen restaurants die zich écht onderscheiden van de middelmaat, in totaal zo’n 300 adressen. En het unieke van ons platform: die zaken hebben we onderverdeeld in prijscategorieën. Je moet een fles wijn van 15 euro ook niet vergelijken met een van 1000 euro. Niet iedereen kan of wil namelijk 75 of 100 euro p.p. besteden aan een restaurantbezoek, maar fatsoenlijk eten willen we allemaal. En dat kan ook in de minder dure zaken. Daarom hebben we alle opgenomen restaurants ingedeeld in vier prijsklassen, met telkens als maximumbedrag 55, 75, 100 en meer dan 100 euro. Alles is gebaseerd op de gemiddelde prijs voor drie gangen à la carte (of vier in geval van formaat tussengerecht), of het meest voordelige dinermenu. In sommige gevallen is geen cijfer vermeld maar een V-tekentje (vinkje): restaurants die ook leuk zijn om te bezoeken en misschien groeipotentieel bezitten. (Over cijfers en beoordelingen wordt niet gecorrespondeerd. Wel ontvangen graag actuele informatie omtrent personeelswisselingen, veranderingen in de zaak, conceptwijzigingen, etc.)

 

De ikonen

Ervaren professionals

Voor onze recensies sturen we alleen ervaren professionals op pad, een leuke mix van jonge en oudere inspecteurs met wie we vaak al 12 jaar samenwerken en die onze gastronomie door en door kennen. Je kunt zelf geen reacties plaatsen na afloop van een bezoek. Niet dat we aan uw beoordelingsvermogen twijfelen, maar we bieden als enige platform professionele uniformiteit en objectiviteit, in tegenstelling tot alle manipuleerbare reviewsites, vlogs, blogs etc.
Onze mensen letten vooral op vier aspecten. De keuken telt twee keer mee in de beoordeling, wijnbeleid, service, beleving en sfeer elk één keer. Voor ieder onderdeel geven we een cijfer tot maximaal een 10. Het gewogen gemiddelde bepaalt vervolgens de plaats van een restaurant op de lijst van de betreffende categorie. Cijfers als 9,3 of 7,3 kunnen dus in elk van de vier prijscategorieën voorkomen! We geven geen gedetailleerde beschrijving meer van elk gerecht, want de menu’s veranderen steeds.

Awards

Eén keer per jaar vieren we een feestje, meestal begin november. Dan reiken we namelijk life onze 17 Awards uit. Voor elke prijscategorie bekronen we de Chef van het Jaar. Datzelfde geldt voor het Restaurant van het Jaar. Andere awards die we uitreiken zijn die van Beste Sommelier, Gastvrouw|Gastheer, Wijn|Spijs Specialist, Wijnkaart, Fromager en Prijs|Plezier. Met de awards voor de jonge talenten beklemtonen we onze grote aandacht voor de nieuwe generatie: Talentvol Chef, Talentvol Sommelier en Talentvol Gastvrouw|Gastheer. De toekomst is aan de jeugd. De awards voor Terras, Duurzaamheid en Hotel vervallen vanaf nu.
In de toekomst biedt het platform tevens plaats aan lekker leesbare interviews met heel veel bekende chefs, sommeliers en andere gastronomie-professionals, artikelen over bijzondere wijnen en wijnmakers, de trends, etc. Ze verhogen óngetwijfeld de beleving in het restaurant van uw keuze!
En voor straks: eet smakelijk!

Jan van Lissum
Hoofdinspecteur proefschriftrestaurants.nl