Restaurant van het Jaar

tot €55

Restaurant Beyerick

Zeist

Kleine keuken, kleine zaal, kleine wijnkaart. Grootse service. Marcel en Rosalie Heitzberger doen alleen wat ze goed kunnen. De chef maakt ambachtelijke, opvallende gerechten, waarbij seizoensproducten het uitgangspunt zijn. De wijnkaart past bij dit huiskamerrestaurant, net als de gevraagde prijzen.

restaurant van het Jaar

tot €75

Restaurant Vermeer,
NH Barbizon

Amsterdam

Fijne zaak met hoogstaande, evenwichtige keuken. Seizoensproduct in de hoofdrol. Chef Naylor straalt plezier uit, sommelier Veltman is een kanjer, de service onder Bjorn van Aalst is prettig semi-informeel. Lekkere sfeer hier, onder de internationale gasten.

restaurant van het Jaar

tot €100

Restaurant Bij Jef

Den Hoorn (Texel)

Alles klopt. Jef Schuur brengt de ultieme eilandkeuken. Zijn creaties zijn kleine kunstwerkjes. Een complete bedwelming hier, met fantastische keuken, hoogste gastvrijheid, ultieme wijnadviezen van Nadine, adembenemende Hollandse luchten, nabijheid van strand en zee. Heerlijke prijzen.

restaurant van het Jaar

meer dan €100

Restaurant Ciel Bleu, Okura

Amsterdam

Keuken van internationale allure. Chefs Kokmeier en Speelman creëren tongstrelende, elegante en finesserijke borden. Sommelier Noël Vanwittenberg verricht wonderen met spijscombinaties. Service is prima, je wordt verwend. Hoog prijsniveau, maar passend in de context van Hotel Okura. Uitzicht maakt veel goed.

Chef van het Jaar

tot €55

Jan Smink

Restaurant Jan Smink, Wolvega

(H)eerlijke gerechten van Friese producten. Veel aandacht voor groenten. Afwisselend en fris smakenpalet. In alles proef je zijn vakmanschap. Verleden als wedstrijdkok, creëert ook garnituren met 3D-voedselprinters. Aanwinst voor Friesland. Onze verwachtingen blijven maar stijgen.

Chef van het Jaar

tot €75

Nico Boreas

Sabero, Roermond

Nico Boreas is er weer. Opnieuw het hoogste niveau, nu gemixt met elementen uit Aziatische en andere wereldkeukens. Kruiden en specerijen perfect verwerkt, de gerechten zijn fijn van snit en smaak. Prima zuurdosering. Levendige en mond vullende ervaring. Sonja Boreas blijft die topper.

Chef van het Jaar

tot €100

Arturo Dalhuisen

The White Room, Amsterdam

Rust, evenwicht, meer en meer zijn eigen stijl. Arturo Dalhuisen groeit verder. Service en gastvrijheid hoogstaand en met toewijding gebracht. Ruime wijnkaart met aandacht voor ontwikkelingen. Uit eten op niveau. Gedragen sfeer. In context schappelijk geprijsd.

Chef van het Jaar

meer dan €100

Dick Middelweerd

De Treeswijkhoeve, Aalst-Waalre

Een echt gastronomisch hoogtepunt. Dick Middelweerd heeft totaal eigen signatuur, met subtiele sauzen en uitstekende cuissons. Elk bord is evenwichtig van smaak en blinkt uit in finesse. Seizoenskeuken met onberispelijke kwaliteitsproducten, gecombineerd met internationale invloeden. Zéér hoog keukenniveau.

talentvol Chef van het Jaar

Thijs Meliefste

Restaurant Meliefste, Wolphaartsdijk

De coming man, kookt met Zeeuwse kwaliteitsproducten. Maakt dan gerechten met rijke smaken en aroma’s. Zuren en frisheid spelen belangrijke rollen, naast voortreffelijke olijfolie en vettigheid. Ook sauzen van hoog niveau. Gastronomische niveau stijgt per bezoek.

sommelier van het Jaar

Arjen Pleij

Kasteel Engelenburg, Brummen

Rustige en vriendelijke persoonlijkheid. Echte topper. Deelt graag zijn wijnkennis, nooit belerend aan tafel… Adviezen altijd goed gekozen, Gerechten worden er nog mooier van. Liefhebber van Zuid-Afrikaanse wijn, en dat merk je. Een van onze allerbeste sommeliers.

talentvol sommelier van het Jaar

Stefan Wierda

Restaurant Hotel Merlet, Schoorl

Alsof hij elke toelichting op een wijn voor het eerst vertelt. Gevat, enthousiast en deskundig. Zijn wijnkaart is van prima niveau, net als de wijnbehandeling. Terughoudend als het gezelschap het wenst. Leest zijn gasten. Goede proever, herkent kwaliteit onmiddellijk.

.

gastheer | gastvrouw van het Jaar

Marc Boeljon

De Posthoorn, Monnickendam

Meer dan uitstekend gastheer-patron. Marc heeft een heel eigen signatuur, werkt nauwgezet, vriendelijk en attent. Hoogst mogelijke gastvrijheid. Aandacht voor elk detail. Kent ook elke wijn. Groot voorbeeld voor vakgenoten. Geeft goede gevoel door aan zijn gasten.

ex aequo
talentvol gastheer | gastvrouw
van het Jaar

Janine Kinderman

De Zeeuw, Haarlem

Ruim getalenteerde gastvrouw, sinds kort in eigen zaak met Jeroen de Zeeuw, chef en partner. Straalt kracht uit, is bijzonder gastvrij, behandelt iedereen vriendelijk. Voegt extra herinnering toe aan een bezoek. Ze brengt ervaring in van het allerhoogste gastvrijheidsniveau. Goede wijnkennis ook.

ex aequo
talentvol gastheer | gastvrouw
van het Jaar

Marco Westra

Bridges, Amsterdam

Heel enthousiast, hulpvaardig, barst van de energie, jongeman die verantwoordelijkheid durft te nemen, die op de details let en zijn team goed aanstuurt. Nog niet zo lang aan het werk bij Bridges, maar nu al duidelijk aanwezig.

wijn|spijs specialist van het Jaar

Jean Luc Etienne

Parkheuvel, Rotterdam

Zijn proefervaring is groot, met wijn en gerechten. Etienne beheerst alle ins en outs van de perfecte wijn-spijscombi. En ook belangrijk: hij communiceert er met kennis over. Geen boekenwijsheden, wel met de flair van de ervaringsdeskundige.

prijs | plezier van het Jaar

Bistro Vive la Vie

Groningen

Chef Jeroen Sportel reisde de wereld over, kwam terug en opende een restaurant. Koken met de seizoenen tegen een schappelijke prijs in een plezierige omgeving. Het staat als een huis. We houden hier van. Het gevoel dat elk detail het waard was.

fromager van het Jaar

Iris Schot

Restaurant Central Park, Voorburg

Eigenzinnige omgang met kaas, inventief, gepassioneerd en spontaan, goede vakkennis, verrassende presentatie.

.

wijnkaart van het Jaar

Bak Restaurant

Amsterdam

Prima kaart die een weerspiegeling is van de nieuwste ontwikkelingen in wijnland en onder consumenten. 500 items, veel open wijnen, vins naturels, orange wines, aparte stijlen, bekende en onbekende Franse en Italiaanse wijnmakers. Samenstelling: de fanatieke, nieuwsgierige en uitstekende sommelier Alessandro Da Fies.

RESTAURANT VAN HET JAAR

Categorie Restaurants tot €55
Restaurant Beyerick, Zeist

Categorie Restaurants tot €75
Restaurant Vermeer, NH Barbizon, Amsterdam

Categorie Restaurants tot €100
Bij Jef, Den Hoorn (Texel)

Categorie Restaurants meer dan €100
Restaurant Ciel Bleu, Okura, Amsterdam

CHEF VAN HET JAAR

Categorie Restaurants tot €55
Jan Smink
Restaurant Jan Smink, Wolvega

Categorie Restaurants tot €75
Nic Boreas
Sabero, Roermond

Categorie Restaurants tot €100
Arturo Dalhuisen
The White Room by Jacob Jan Boerma, Amsterdam

Categorie Restaurants meer dan €100
Dick Middelweerd
De Treeswijkhoeve, Aalst-Waalre

TALENTVOL CHEF VAN HET JAAR
Thijs Meliefste
Restaurant Meliefste, Wolphaartsdijk

SOMMELIER VAN HET JAAR
Arjen Pleij
Kasteel Engelenburg, Brummen

TALENTVOL SOMMELIER VAN HET JAAR
Stefan Wierda
Restaurant Hotel Merlet, Schoorl

GASTHEER|GASTVROUW VAN HET JAAR
Marc Boeljon
De Posthoorn, Monnikendam

ex aequo
TALENTVOL GASTHEER|GASTVROUW VAN HET JAAR
Janine Kinderman
De Zeeuw, Haarlem

ex aequo
TALENTVOL GASTHEER|GASTVROUW VAN HET JAAR
Marco Westra
Bridges, Amsterdam

WIJN|SPIJS SPECIALIST VAN HET JAAR
Jean-Luc Etienne
Parkheuvel, Rotterdam

PRIJS|PLEZIERRestaurant
Bistro Vive la Vie
Groningen

FROMAGER VAN HET JAAR
Iris Schot
Restaurant Central Park, Voorburg

WIJNKAART VAN HET JAAR
BAK
Amsterdam